Madal Bal Logo

ПОЗВЪНИ

ПОРЪЧАЙ 

„Усещане за подмладяване“ — Програмата, която ще ти донесе трайно удовлетворение

„Усещане за подмладяване“ е едно десетдневно пътуване към по-добро здраве – приятно, ползотворно и напълно естествено.

„Усещане за подмладяване“ заменя обикновената храна с подмладяващата напитка – една възхитителна комбинация от натурален палмов сироп, свеж лимонов сок, лют червен пипер и вода, прецизно съчетани така, че да осигурят изхранване на организма по време на Програмата.

Режимът без обикновена храна позволява на тялото да направи кратка почивка, по време на която то има възможността да се самопречисти, да възстанови своя вътрешен баланс и да укрепне — т.е. да се подмлади. Хората, които са завършили Програмата, както и множество специалисти отчитат многобройните й предимства, които са:

 премахва излишните натрупвания на мастни клетки и балансира трайно телесното тегло;

 изчиства тялото от токсини (детокс / детоксификация);

 автофагията при програмата премахва вътрешно органните натрупвания от мъртви клетки (вътрешен “пилинг”), които задръстват организма и с които той не може да се справи сам;

 подобрява обмяната на веществата (метаболизма);

 изчиства кожата и подобрява тургора;

 засилва здравината на косъма и блясъка на косата;

 ободрява и трайно повишава жизнеността и енергичността;

 цялостно подобрява храносмилането;

 елиминира язви, запек и неразположения на храносмилателната система;

 премахва натрупванията от прахови частици и слуз в белите дробове и дихателните пътища;

 подобрява тонуса на очните нерви и зрението;

 допринася за по-дълбок, пълноценен и възстановяващ сън;

 засилва имунитета и устойчивостта срещу болести;

 помага при простуда и грип в начален стадий;

 намалява нуждата от употребата на лекарства;

 драстично намалява зависимостта и помага при отказване от цигари, алкохол и наркотични вещества;

 тонизира мозъчните клетки, засилва концентрацията на вниманието и повишава качеството на мисловните процеси;

 подпомага хормоналния и емоционален баланс;

 засилва волята и решителността;

 дава чувство на вътрешна хармония и мир, които се изразяват във външно спокойствие и лекота, по-щастлив и положителен светоглед, чувство за хумор и повече щастливи усмивки!

„Усещане за подмладяване“ е за всички, които чувстват необходимост да поемат съзнателен контрол над своя живот. За онези, които искат да изведат най-доброто от себе си на преден план, да разкрият своя потенциал и да живеят един живот на удовлетворение и пълнота.

Вижте версиите на програмата

Разтоварване на храносмилането и на целия организъм

Някои хора се безпокоят от перспективата да прекарат 10 дни без обикновена храна, въпреки че такива страхове са неуместни. “Усещане за подмладяване” е здравна Програма, а не гладуване. Гладуването е пълно въздържане от каквато и да било храна. Подмладяващата напитка обаче е течна храна – питателна и енергизираща.

По време на Програмата е много важно тялото да не се затормозява с обикновените храни, тъй като това пречи на изчистващия процес и намалява неговата ефективност.

Опитът показва, че периодичното въздържане от храна е изключително благоприятно за целия организъм. То е добра инвестиция за по-добро здраве и за удължаване на естествената продължителност на живота.

Приемането на обикновени храни черпи големи количества от енергията на тялото. Отсъствието им от нашето меню, макар и за кратко, позволява тялото да даде приоритет на процесите на изчистване и те да протичат много по-успешно.

Тялото има своя вътрешна интелигентност. Когато спрем постъпленията на протеини, в организма се стартира процес, наречен автолиза (саморазграждане). По време на автолизата протеините, необходими на организма, се извличат от старите и болни клетки. Тези клетки се разграждат и се използват ефективно за нуждите на организма. Така се благоприятства образуването на нови клетки и тялото бързо започва да се обновява.

Автолизата почиства и обновява организма изцяло, като запазва непокътнати неговите жизненоважни тъкани и органи. Белите дробове, черният дроб, бъбреците и кожата се самоизчистват, осигурявайки бързо изхвърляне на натрупаните метаболитни отпадъци. Храносмилателните органи получават една напълно заслужена почивка. Биохимичният и минералният баланс на тъканите се нормализира, уравновесяват се химизмът и хормоналната секреция на жлезите. Стимулират се положително всички жизнени процеси, физиологичните, нервните и умствени функции.

Накратко, ние се подмладяваме!

Пречистване. Това е ключът към успеха

За успеха на Програмата “Усещане за подмладяване” истинското изчистване е от най-голямо значение. Пречистването е процес на изхвърляне на отпадните продукти извън клетките и тъканите и отвеждането им извън тялото. По-добро пречистване – по-добри резултати. Ако отпадните продукти не са изцяло отстранени по време на Програмата, остатъците от тях се връщат обратно и продължават цикъла на автоинтоксикация (самонатравяне).

За да изхвърли токсините, тялото използва всички възможни средства. Типичните симптоми, свързани с изхвърлянето на токсини, са: лош дъх, изриване на кожата, потъмняване на урината, потене, налепи по езика и катарално отделяне на слуз. Ако са налице някои от посочените симптоми, можем да бъдем сигурни, че “Усещане за подмладяване” действа с пълна сила.

Всички проблеми, които биха могли да възникнат по време на Програмата, в повечето случаи са резултат от неефективно чистене на организма. Пийте поне 3 литра течности всеки ден, включвайки билкови чайове и минерална вода като добавка към подмладяващата напитка, за да можете ефективно да промиете системата. При по-топло време е възможно да са ви необходими дори 5 литра течности.

За да подпомогнете пречистването на червата, слабителният билков чай е препоръчителен веднъж дневно. При някои хора определени слабителни билки предизвикват спазми. Поради това е препоръчително да се вземат по-малки дози, когато се изпробва за първи път. С най-меко действие е лененото семе: 1-2 пълни супени лъжици от него се запарват за около час в 1 голяма чаша вряща вода, течността се прецежда и се изпива, най-добре сутрин. (Някои препоръчват и пиене на солена вода, но това не се понася добре от хора с високо кръвно налягане и склонност към задържане на течности, а при бъбречни и сърдечни болести е дори противопоказано.)

Кожата е най-големият отделителен орган на тялото и точно тук има много депонирани токсини. Ако те не се отстранят, ще бъдат всмукани отново. Използването на пилинг-ръкавица при къпане помага за отстраняването им. Упражненията и физическата активност ще бъдат от голяма полза за пречистващия процес. Физическите упражнения способстват за забързване на кръвообращението, респективно и за транспортирането на отпадните продукти навън. Получава се също така потене, чрез което токсините се отделят директно извън кожата. Плавните упражнения фокусират ума, укрепват мускулите, снабдяват клетките с кислород и енергизират органите на цялото тяло.

Някои симптоми на пречистването

Естествено е човек да изпита известен дискомфорт по време на Програмата “Усещане за подмладяване”. Преди да бъдат отстранени, токсините и отпадните вещества излизат от своите депа и влизат в кръвта, която циркулира в цялото тяло. Това излизане на токсини и отпадни продукти може да причини:

 главоболие;

 моменти на замайване;

 незначителна слабост;

 умора.

Възможни са и преходни нарушения в апетита и съня, кожни обриви и леки (рядко умерено силни) болки в различни части на тялото – тези, които са обременени от натрупвания на метаболитни отрови или са имали нарушено кръвообращение.

Приемете тези симптоми за положителни – това означава, че “Усещане за подмладяване” действа. Постоянствайте! Критичният период е обичаен около четвъртия ден. Половината от задачата е изпълнена – отделянето на токсините в кръвта, но най-важното тепърва предстои – отделянето им извън тялото. Бъдете готови да си вземете допълнителна почивка, ако е необходимо. Тези симптоми са временни, обикновено траят ден или два. След като се изхвърлят напълно отпадните продукти, тялото възстановява изцяло своята естествена сила и енергичност.

Някои временни проблеми, като например дразнения на кожата, могат за кратко да се влошат в ранните етапи на Програмата. Не се безпокойте, кожата е отделителен орган и играе много важна роля в пречистването. Веднъж когато токсините напуснат тялото, естественият баланс на елементите се възстановява и тя става по-чиста и нежна откогато и да било.

Степента на изчистващия процес може да се установи чрез наблюдаване на цвета на езика. Първоначално езикът е розов, след това се появява покритие, което отначало е бяло, а при наличието на голямо количество отделени токсини – жълто-кафяво. То се задържа до третия или четвъртия ден, след което бавно започва да изчезва. Препоръчително е да го отстраним чрез четкане на езика с четка за зъби или чрез стъргане с лъжица. След приключването на “Усещане за подмладяване” езикът възвръща своя естествен розов цвят. При повечето хора това ще отнеме десетина дни, докато при други може да отнеме и по-дълго време. Ако облагането на езика остане до края на Програмата, препоръчително е тя да се повтори след един месец. Тогава, тъй като вече сте се подложили на основно пречистване, облагането би трябвало да изчезне по-бързо.

Отслабване

През 1980 година Програмата „Усещане за подмладяване“ е разработена като естествено средство за ефикасно пречистване на организма и отслабване.

За всеки, който наистина иска да нормализира теглото си, „Усещане за подмладяване“ е дългоочакваният подарък: една лесна за изпълнение, доказала своята ефективност, безвредна, приятна и преди всичко естествена програма.

Програмата „Усещане за подмладяване“ не е препоръчителна за страдащи от анорексия. Но ако теглото ви е малко под нормата, трябва да знаете, че единственото, което ще изгубите по време на Програмата, е теглото на всички болни и стари клетки, на слузта, лошия холестерол, токсините и отпадните продукти. Това, което ще спечелите, е вътрешна чистота и здраве за своето тяло. Ако теглото ви е под нормата, може да установите, че сте отслабнали още малко, но след приключване на Програмата теглото ви ще се нормализира.

Тестовете показват, че 70% от хората, приложили Програмата, са отслабнали между 5 и 10 кг за 10 дни, а останалите 30% са отслабнали между 3 и 5 кг. По време на Програмата „Усещане за подмладяване“ тялото намира естествения си баланс, като се освобождава от излишното тегло. Отслабването се дължи най-вече на топенето на мастни клетки, в които са складирани повечето токсини. Здравата тъкан не се засяга.

Друго предимство на Програмата е, че загубата на тегло обикновено се запазва. За разлика от много други диети загубата на тегло не се дължи на отделянето на вода. Повечето диети, които обещават драстично отслабване, като например 4 кг за 2 дни, разчитат на освобождаването на определено количество вода, което бързо след това се възстановява. Теглото, загубено с Програмата „Усещане за подмладяване“, е най-вече за сметка на мазнините, на старите и болни клетки.

Индекс на теглото

Формула за изчисляване на нормално и наднормено тегло

Има много предложени формули и таблици, но за нашите цели ще бъде достатъчно да се придържаме към следната приблизителна схема:

(Р – 100) – 10% = Т , където Р е ръстът в сантиметри, а Т – теглото в килограми.

„Т” е идеалното нормално тегло, до плюс 10%. При надвишаване до 20% теглото е гранично – при плътна мускулатура може да е нормално, при нисък мускулен тонус и хлабава структура на тъканите може да е леко наднормено. При превишаване с 20-30% на средното нормално тегло, обикновено е налице затлъстяване от първа степен. При хора с добро общо здраве то може да не изглежда обезпокоително. Въпреки това е важно да се вземат навременни мерки за предотвратяване на по-късните усложнения – те идват неминуемо, тъй като с възрастта възстановителните възможности на организма прогресивно намаляват. При превишаване на средното нормално тегло с 30-50% е налице затлъстяване от втора степен, при 50-100% – от трета, а при над 100% – от четвърта степен. Във всички тези случаи обикновено напълняването вече се придружава от цял „букет” здравни неблагополучия.

Пример: Високи сте 180 сантиметра. Според формулата за изчисляване на теглото (180-100=80, 80-8=72), 72 килограма е идеалното ви тегло. За нормално тегло в случая може да се говори при стойности до 72+7,2=79,2 кг. Гранично повишено тегло ще имаме при стойности до 72+14,4=86,4 кг; затлъстяване І степен – при стойности от 86,4 до 93,6 кг; затлъстяване ІІ степен – от 93,6 до 108 кг; затлъстяване ІІІ степен – от 108 до 144 кг, и над тази стойност – затлъстяване ІV степен.

Подмладяване

Защо се нуждаем от него?

Казваме, че тялото е храм на душата, но въпреки това имаме навика да се отнасяме към него като към кошче за смет. „Каквото посеем, такова ще пожънем“ — това, което внасяме в себе си, става част от нас и има важни последици за цялото ни съществуване.

Смисълът на храненето е да укрепва тялото и да поддържа здравето ни. При все това ние продължаваме да се храним по начин, който вреди на здравето и разрушава нашето тяло.

Значителна част от онова, което поемаме, е вредно – излишни мазнини, протеини, рафинирани и преработени храни, лекарства, добавки, изкуствени стимуланти. Всичко това трябва да бъде асимилирано, обработено и пречистено от организма. Резултатът от това постоянно претоварване е постепенното натрупване на отрови, слуз и токсини в кръвта около органите и в клетките на нашето тяло. Това натрупване на отпадъчни продукти пречи на изхранването и окислението на клетките, забавя тяхното образуване и обновяване.

Ние сме толкова здрави, колкото здрави са нашите клетки. Когато клетките ни са потопени в токсини, ние започваме да се задушаваме в собствените си нечистотии. Като река, замърсена извънпределно, ние започваме да губим своето обаяние, спонтанност и чар. Собственото ни тяло става наш противник, вместо наш приятел. Започваме да изпитваме неразположения, главоболие, уморяваме се по-бързо. Започваме да напълняваме, започваме да се чувстваме стари. Нашите мисли губят своята яснота, мотивацията ни постепенно изчезва, ставаме по-раздразнителни и започваме да се самосъжаляваме.

Когато светът започне да ни отегчава и животът стане скучен, дошло е време да се променим… Дошло е време за действия. Дошло е време за подмладяване!

Лечение

Програмата „Усещане за подмладяване“ не е разработена за лечение на специфични болести

Ние, изглежда, сме изгубили вяра в чудотворните и подмладяващи сили на собственото ни тяло и търсим облекчение на нашите болки не чрез елиминиране на техните причинители, а чрез приемане на куп лекарства и различни стимуланти. Най-често тези лекарства „лекуват“ просто симптомите на болестта, без да атакуват корена на проблема. Резултатът е потискане на болестта по-дълбоко в нашата система, което води до по-късното й повторно появяване под същата или друга форма.

Програмата „Усещане за подмладяване“ не е разработена за лечение на специфични болести, а за да помогне за отстраняване корена на болестта чрез изхвърляне на натрупаните отпадъчни продукти, токсини и слуз. Въпреки че не е лечебна процедура, „Усещане за подмладяване“ регистрира редица случаи на хора, излекувани от настинка и грип, а също така и от язва. Програмата укрепва имунната система и тялото придобива силна защита срещу възможни бъдещи заболявания.

Ако вие сте болни и имате твърде малко енергия, би трябвало да се консултирате с вашия личен лекар, преди да започнете „Усещане за подмладяване“. При някои обстоятелства е препоръчително да се започне с дву- или тридневна програма, която по-късно може да бъде удължена, след като силите ви се възстановят.

Програмата при някои заболявания

Затлъстяване. Има три основни форми на напълняването.

Първата е наследствено обусловена или е свързана с прехранване в ранна детска възраст. Тъй като мастните клетки при тези хора са в по-голямо количество, те напълняват от по-малко храна. Най-добра за тях е цикличната версия, но при липса на контрол над правилното захранване отначало може да се започне „по испански”. Лечението следва да се провежда комплексно, с включване на редовни упражнения, масажи и психотерапевтична нагласа.

Втората форма на напълняване не предполага повишен брой на мастните клетки и следователно е резултат на погрешни навици – преяждане и обездвижване. Сравнително бързо е възможно организмът да нормализира теглото и апетита си, ако не се правят груби грешки в прилагане на дадените версии-схеми.

Третата форма е следствие на друго основно заболяване, най-често на жлезите с вътрешна секреция. Тук прогнозата е различна и по принцип е най-добре програмата с Madal Bal да се съгласува с ендокринолог и лекар-природолечител. Има и „лъжливо затлъстяване” – при него увеличението на теглото се дължи главно на задържане на течности при сърдечни, бъбречни, алергични и други проблеми. Повечето от тях се повлияват от грамотно извършеното разтоварване, ако основният проблем не е твърде тежък.

Целулит. Отлагането на мазнини (т. нар. „портокалова кожа”) предимно по ханша и краката, не е неизбежна съдба на някои жени. Дренирането на отпадните вещества чрез разтоварване с прием на сиропа и двигателната активност, ще успеят да подобрят състоянието.

Захарен диабет. Според д-р Бейер хора с диабет от II-ри тип са провели “Усещане за подмладяване” с успех и без проблеми. Подмладяващата напитка съдържа захар от естествените дървесни сиропи, но в една чаша има сравнително малко количество. Основната идея на Програмата е напитката да се приема няколко пъти през деня, за да се даде на тялото достатъчна доза въглехидрати. Интересното при диабетиците от II-ри тип е, че с тази програма се губи доста тегло, а това е основен фактор за забавяне действието на диабета. Освен това пречистването на вътрешните органи спомага за увеличаване на тяхната ефективност и продуктивност.

Ако сте диабетик от II-ри тип и бихте желали да се подложите на Програмата, ще ви препоръчаме да се посъветвате с личния си лекар. Диабетиците от II-ри тип, които са приложили Програмата, споделят, че са следили стриктно нивото на кръвната си захар –нещо, което те правят редовно.

Язва на стомаха и дванадесетопръстника. Д-р Бейер счита, че едно от специалните приложения на Програмата „Усещане за подмладяване“ е именно за лечение на язва. Въпреки това стомашните язви могат да са причинени от различни фактори и е препоръчително Програмата да се приложи под наблюдението на лекар-специалист.

Главоболие. Повечето форми на главоболие са на нервновегетативна основа, дължат се на повишено кръвно налягане или на самоотравяне при стомашно-чревни или жлъчно-чернодробни болести. Те се повлияват много добре от разтоварващия режим със сиропа, макар и да не са редки преходните лечебни кризи с изостряне на болките. Това е особено валидно за хора с дълготрайна мигрена, използвали преди това много лекарства. При необходимост се консултирайте със специалист, за да се реши какъв способ (бързо или постепенно преминаване към природни методи) ще се предпочете в конкретния случай.

Запек. По време и след разтоварващата диета с Madal Bal в повечето случаи запекът се подобрява. Наложително е обаче едновременно да се избягва обездвижването, да се правят масажи на корема и психорегулиращи методи за преодоляване стресовите спазми на червата. „Испанската версия” също помага за дългосрочна профилактика на състоянието, особено ако е придружена от здравословни промени в начина на живот.

Бъбречни и жлъчни камъни. Имат различна прогноза: уратните и фосфатните камъни, които не са много големи и не са свързани с бъбречни аномалии, обикновено намаляват или даже видимо се изхвърлят по време на швейцарската диета. С оглед профилактика на следващи проблеми, най-удачна е „Цикличната версия“.

Костно-ставни заболявания. Раздвижването на ставите след диетата със сиропа се дължи, от една страна, на изчистването на ораганизма, а от друга – на намаляването на наднорменото тегло, което е бреме за опорно-двигателния апарат. Понякога добавянето на зеленчукови сокове или плодово-зеленчукова-Madal Bal („българска”) диета, може да се окаже най-доброто решение, особено при остеопороза – ставите имат нужда и от ценните вещества, съдържащи се в зеленчуците.

Сърдечно-съдови болести. Дори и пълната 10-дневна версия не е противопоказана при повечето от тези масови за ХХІ век заболявания. Все пак като начало за особено изтощените болни е по-уместно да се започне с някоя от олекотените версии, например седмичната. Тъй като обикновено се касае за дълготрайни хронични болести, поддържането на състоянието на сърдечния мускул, на коронарното, мозъчното и периферното кръвообращение, на венозния и лимфния ток е възможно при постоянни грижи за правилно хранене и здравословен живот. Важен въпрос е медикаментозното лечение – невинаги то може да се прекъсне, и следва да се намалява постепенно и под контрола на кардиолог.

Тумори. Доброкачествените образувания – липоми, кисти, брадавици, маточни миоми и др., могат да се подобрят след 10-дневната диета или при повтарящи се по-малки разтоварвания. Това е и профилактиката за злокачествените тумори. Ако те вече са в напреднал стадий, а провеждате едновременно и други специализирани терапии – обърнете се към съответните специалисти за вземане на най-правилното за вас решение.

Нервно-психични нарушения. Има голяма разлика между неврастеничните оплаквания (от тях страдат над 80% от гражданите) и психозите. Първите се повлияват много добре от разтоварващата швейцарска диета, но е препоръчително първо да изпробвате кратките й версии, за да сте сигурни, че се справяте добре според правилата. При сериозни психически разстройства, включително анорексия и булимия, самолечението с разтоварващи режими е нежелателно – липсва лекарският контрол и наблюдението за правилно изпълнение. Но след стабилизиращо, успешно психиатрично лечение кратките, особено сутрешни варианти, могат да помогнат за нормализиране на състоянието и за предпазване от страничните действия на лекарствата. Освен това всички нервно- и психичноболни могат да ползват Madal Bal като подслаждащо средство на фона на всекидневното нормално хранене.

Простуди – инфекциии на дихателните пътища, грип и др. Ефективността на разтоварването със сиропа в тези случаи е многократно доказана. Тя не пречи на съвместното прилагане на други природни продукти – имуностимулиращи билки, пчелни продукти, микроелементи, хомеопатия и т. н. Цикличната версия може да помогне на често боледуващите да закрепят състоянието си. В този случай тя трябва да започне още в края на лятото и да продължи до месеците април-май.

Кожни и козметични проблеми. Според представителни проучвания на дерматолози, клиницисти и психолози, до 90% от „кожните” заболявания са всъщност вътрешни – дължат се на натоварване на черния дроб, бъбреците или други органи, както и на стрес, т. е. имат психосоматичен произход. От тук идва и големият процент на трайно подобряващи се след подходящо разтоварване и употреба на качествени природни продукти. Швейцарската Програма е една от най-ефективните в това отношение.

Преодоляване на лоши навици

Психологични предимства на програмата (преодоляване на вредни навици)

Много хора използват „Усещане за подмладяване“ като помощник при изпълнение на свое обещание за спиране на цигарите, алкохола и други зависимости и преминаване към здравословно хранене, вегетарианство и природосъобразен начин на живот.

В случая с пушенето би трябвало да започнете да намалявате цигарите предварително и да ги спрете напълно на четвъртия ден от Програмата. Възстановяването на химическия баланс в организма и процесите на изчистване постепенно унищожават никотиновия глад. Същото се отнася и за останалите зависимости и вредни навици.

Най-важното е, че повишената жизненост и благополучие, преживени благодарение на Програмата, ни подтикват да осъзнаем сериозния удар, който отровите нанасят на организма ни. Ние ставаме по-загрижени и започваме да ценим повече своето здраве.

Самочувствието, решимостта и уважението към самите нас, придобити по време на Програмата, дават сила на нашето решение да отхвърлим пороците и да заживеем своя реален живот на чистота.

Едно от основните достойнства на швейцарската Програма е, че тя дава напътствия и модел за здравна профилактика и здравословен начин на живот. „Усещане за подмладяване“ осигурява и улеснява прехода към тези трайни благоприятни постижения. Здравословният начин на живот, съчетан с мощния обновяващ ефект на Програмата, е гаранция за постигане на трайни резултати.

Как протича програмата

Дневник — как протича пълната 10-дневна програма

Нашият вътрешен изчистващ механизъм е извънредно ефективен — но изчистването изисква време и благоприятни условия. За да се осъществят напълно процесите на извличане, транспортиране и изхвърляне на натрупаните токсини, са необходими минимум (или поне) 10 дни.

Ето един типичен „дневник“ за това, което можем да очакваме през 10-дневната Програма „Усещане за подмладяване“:

Ден 1 и 2: Предизвикателството е прието, приключението е започнало! Поздравления, вие правите огромна услуга на самите себе си. Да го отпразнуваме с едно питие за подмладяване! Повечето хора чувстват глад на този етап, затова е важно да държим подмладяващата напитка съвсем близо до нас. Възможно е незначително главоболие. Пийте достатъчно течности.

Ден 3–5: Може да изпитате незначително замайване или слабост. Това е нормално, тъй като токсините сега се намират в кръвта, напът да бъдат изхвърлени. По принцип ще се чувствате добре. Психически това са най-предизвикателните дни. Не се предавайте, веднъж когато стигнете до петия ден, лесно ще изминете целия оставащ път.

Ден 6–10: Чувствате се все по-добре. Изхвърляйки токсините, тялото с облекчение ви казва: „Благодаря ти! Много ти благодаря!“ Изпитвате чувство на лекота, бодрост и свобода. Наградете себе си с някакъв специален подарък – вие успяхте!

Много хора се изненадват от това колко добре се чувстват по време на Програмата и след като я приложат. Обикновено се чувствате по-енергични през втората половина на периода. В състояние сте безпроблемно да изпълнявате своята ежедневна работа. Няма необходимост да променяте обичайния си всекидневен режим. На повечето хора им става все по-интересно с всеки изминал ден от Програмата.

Ако сте неуверени относно възможностите си да прекарате 10 дни без обикновена храна или ако различни обществени, бизнес ангажименти или обещания към семейството не позволяват да се въздържите от храна за толкова време, ползвайте част от своя отпуск или опитайте олекотените версии на „Усещане за подмладяване“. Със сигурност ще постигнете добри резултати чрез тези версии. Ще придобиете опит и увереност да предприемете 10-дневната Програма за в бъдеще.

Захранването!

Приключване на програмата — един много съществен момент

Тъй като храносмилателната система е почивала в продължение на десет дни, трябва да се отнесем към нея много внимателно и деликатно при приключване на Програмата. Най-често правената грешка е да се яде прекалено много веднага след финала на версията, която сме избрали. Никога не претоварвайте рязко храносмилателната система в тези случаи. Единственият правилен здравословен подход е плавното преминаване към захранване.

Ако сега приключвате пълната 10-дневна Програма, е нужно да предвидите поне три дни за този постепенен преход, през които да консумирате само пресни зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни. През тези захранващи дни избягайте сладкиши, хляб, яйца, риба, тлъсти меса, рафинирани храни с консерванти и стабилизатори, силни чайове и кафе. От четвъртия ден нататък можете спокойно да преминете към обичайното, но рационално и здравословно хранене. (Вече сте направили правилната първа стъпка към пречистване на тялото и точно сега е моментът да продължите с принципите на здравословния начин на хранене. Превърнете го в градивен, осъзнат процес.)

Въвеждайте храните последователно в дневното си меню. Започнете с плодови сокове и постепенно преминете към зеленчукови, след това от сокове преминете към цели плодове и зеленчуци. Следващата стъпка са сварените зеленчуци, следват въглехидратите и накрая белтъчините и мазнините. Ето една лесна схема на захранване:

Ден 1: Започнете със свежо изцеден портокалов сок или какъвто и да било натурален плодов сок. По-късно си направете сок от моркови или друг зеленчук. Накрая на деня си пригответе свежа зеленчукова супа.

Дни 2 и 3: Сутринта пийте плодов сок, направете си прясна супа за обяд, а за вечеря пригответе ястие от зеленчуци на пара с кафяв ориз.

Един от възхитителните странични ефекти на „Усещане за подмладяване“ е засилване на чувствителността на вкуса и обонянието. След като вече сте готови да се храните с обикновена храна, вашите засилени усещания на фините вкусове и на аромата на храната, ще направят обичайното действие хранене едно прекрасно и изпълващо преживяване. Насладете се на този момент.

Аксесоари

Те помагат на Програмата с Madal Bal „Усещане за подмладяване“ да действа още по-ефективно.

1. Лимоните се използват от древни времена заради техните подмладяващи качества. Те произлизат от Индия, Мианмар (Бирма) и Южен Китай. Александър Велики ги пренася в Гърция и през древността те са скъпа и луксозна храна. С разпадането на Римската империя лимоните изчезват напълно от Европа, докато кръстоносците ги откриват отново през XIII век в Палестина. През XV век лимонът става класическа кисела добавка в европейската кухня. През XVIII век, много преди откриването на витамин C, на Запад вече се е знаело за лечебните качества на лимона. По това време британската флота губи повече от своите хора не в битките, а поради болестта скорбут, дължаща се на липсата на витамин С. Когато командването започва да дава лимонов сок на моряците в ежедневната двестаграмова дажба ром, смъртността незабавно намалява. Лимоните ускоряват обмяната на мазнините. Те често се използват в традиционните рецепти като средство за прогонване на токсични вещества от организма и като лек за черния дроб.Лимоновият сок доставя на организма витамин C и калий, подпомага отделянето на слузта и на отпадните продукти и осигурява един неподражаем, изключително приятен вкус на напитката за подмладяване Madal Bal. Заместители на лимона:

Пресният лимонов сок трудно може да бъде пълноценно заместен, макар че в редица плодове се съдържат натурални киселини. Най-близко по действие е сокът от грейпфрут – той съдържа по-малко лимонена киселина, но затова пък има противомикробни и полезни за ставите съставки. В някои случаи може да се използва сок от кисели ябълки или малко количество ябълков оцет (ако е сигурно, че е приготвен от качествени плодове и без прибавка на захар). Сок от други плодове може да се ползва според заболяванията, които имате, и по преценка на консултиращия ви диетолог.

2. Лютият червен пипер внася жизненост в питието. Той засилва метаболитните процеси и ускорява прогонването на слузта. Пиперът осигурява допълнителна топлина в организма, подобрява циркулацията на кръвта и улеснява достигането й до по-отдалечените зони на тялото, за които ефективното изчистване е също толкова важно.

Заместители на лютия пипер:

Най-добрият заместител на лютия червен пипер за повечето хора е джинджифилът (исиот), който може да се прилага и в малко по-големи количества. Освен, че има прочистващ и загряващ ефект, той подобрява храносмилането, без да дразни съществено лигавиците. Полезен е при отпадналост, гадене, кашлица, ставни болки и мускулна слабост – прояви, които се срещат често не само като оплаквания, но могат да се дължат и на лечебни кризи. Други заместители могат да се търсят в царството на билковите подправки – например хрян, кориандър, кимион или кардамон. При особено сериозни оплаквания обаче, е най-добре оптималната преценка отново да се предостави на компетентен специалист. Да се има предвид, че черният пипер, горчицата и индийското орехче не са най-подходящите лютиви заместители, а при някои хора могат да бъдат строго противопоказани.

3. Разхлабителни средства

За да подпомогнете пречистването на червата през разтоварващите периоди, продължаващи повече от 2 дни, е добре редовно да ползвате слабителни средства.

Солена вода. Макар че дълго време се е използвала като главно средство за пречистване на червата, последните наблюдения върху ефекта от ползването й показват, че в голяма част от случаите това води до поява на дискомфорт. Солената вода не се понася добре от хора с високо кръвно налягане и склонност към задържане на течности, а при бъбречни и сърдечни заболявания е силно противопоказана и не се препоръчва!

Лененото семе е с най-меко действие и се препоръчва като най-добро слабително средство. За около час в 1 голяма чаша вряща вода се запарват 1-2 пълни супени лъжици от него, течността се прецежда и се изпива, най-добре сутрин.

Чай от Майчин лист. Той има добро действие. Не е препоръчително да се използват изкуствени заместители на билковите слабителни средства.

4. Напитки, храни, лекарства

Ако чувствате необходимост от разнообразие, веднъж или два пъти дневно можете да пиете чай или прясно изцеден сок от портокал или грейпфрут. Чайовете от мента и шипка са също полезни допълнения към подмладяващата напитка. Чаят от мента подпомага до голяма степен изчистващия процес, облекчава главоболието, изчиства небцето и неутрализира всяка миризма от устата или тялото, която може да възникне като резултат от отделянето на токсините. Ако въобще е необходимо, чайовете и соковете би трябвало да се подслаждат с натурален сироп Madal Bal. Ако искате да вземате добавки – витамини, хапчета или допълнителна храна по време на Програмата, трябва да знаете, че това по принцип ще затрудни пречистващия процес, тъй като и те на свой ред трябва да бъдат изчистени. Това е като да влезете с мръсни обувки в стая, чийто под усърдно сте изчистили преди броени минути. След като завърши процесът на пречистване, тялото отново ще е готово да асимилира обикновените храни, но приемането на всякакви добавки преди това само ще намали ефективността на Програмата.Ако се налага да вземате лекарства, предписани от лекар, естествено, ще трябва да проявите здрав разум. Употребата на медикаменти ще намали ефективността на “Усещане за подмладяване”, но при всички случаи е по-добре за здравето ви да вземате лекарства и да започнете Програмата, пред алтернативата въобще да не я започвате. Ако желаете да спрете лекарствата, трябва предварително да се консултирате с вашия личен лекар.Страничните действия на някои лекарства могат да нараснат, ако храната е намалила процента им на усвояване. Необходимо е да се намали дозировката им и лекарствата да се приемат с много течности.

5. Спорт и тренировка

По време на „Усещане за подмладяване“ можете спокойно да продължите своите спортни занимания, но го правете умерено. Професионалните спортисти може да почувстват известно намаляване на издръжливостта. Препоръчва се по време на Програмата обичайното тренировъчно натоварване да се намали с 60-70 %. Избягвайте прекомерните натоварвания, тъй като интензивните физически усилия могат да предизвикат повторно всмукване на токсините, вместо тяхното изхвърляне. При големи натоварвания тялото е принудено да черпи допълнителна енергия за сметка на разграждането на мазнини и белтъци. Това е мощен процес, отклоняващ организма от неговия основен приоритет: пречистването. Интензивната мускулна дейност е свързана с отделянето на млечна киселина в кръвта, което само увеличава токсичната концентрация. Трябва да се отбележи обаче, че умерените физически упражнения са изключително полезни при изхвърлянето на отпадните продукти и токсините от системата. Разковничето е да се намери правилният баланс между натоварване и почивка. Адекватната почивка е много важна при „Усещане за подмладяване“. Докато почиваме, тялото има възможност да концентрира своята енергия изцяло върху процесите на пречистване.Това в никакъв случай не означава прекъсване на тренировките. „Усещане за подмладяване“ е мъдра инвестиция за всеки един атлет. След приключване на Програмата повечето атлети се връщат към своята нормална тренировка с нов ентусиазъм и повишена енергия. След като бъде пречистено, тялото става много по-работоспособно. Ще изпитате едно ново енергийно ниво, а издръжливостта и гъвкавостта ви ще бъдат значително подобрени.

6. Медитация

Светът е отражение на нашите мисли, чувства и стремежи. Светът е объркан, когато сме объркани ние. Само след като ние постигнем вътрешна хармония, ще можем да я видим отразена и в света наоколо. Докато умовете ни са в объркване, докато чувствата ни продължават да бъдат смутени и телата ни – задръстени от токсини, за нас ще е невъзможно да постигнем стабилно вътрешно равновесие, с което да излезем пред света и да вдъхновим хората, които ни заобикалят. Не всеки от нас е в състояние да променя света, но всеки може да промени една част от света – самия себе си. Като усъвършенстваме себе си, ние незабавно правим света по-съвършен. Намалявайки дисхармонията, подхранваме мира и хармонията, а това е най-големият принос, който можем да предложим. Историята разкрива, че всички търсачи на истината през годините са предприемали периодични гладувания и са изпълнявали различни други дейности в стремежа си да достигнат до по-дълбоко разбиране за смисъла на живота. Така, преодолявайки телесните бариери, човек се насочва към по-високи стремежи и разкрива някои от най-дълбоките си, съкровени, творчески и други потенциали.Тялото е външно изражение, инструмент на една по-мащабна действителност, обхващаща физическата, умствената, психическата или духовната сфера. Онези, които предприемат „Усещане за подмладяване“ като средство за самопознание и духовно обновление, е добре да включат в своята подмладяваща Програма и упражнения по медитация. Следва едно лесно медитативно упражнение, съдържащо елементи на дълбоко дишане, концентрация и визуализация:

6.1 Необходими са ви 10 минути на ден, за предпочитане сутрин, преди да сте започнали своите всекидневни занимания.

6.2 Изберете си място, на което се чувствате добре и можете да останете необезпокоявани от никого. Това може да бъде кът от вашата стая, в който да създадете специална приятна атмосфера. Аранжирайте мястото по собствен вкус. Можете да поставите ваза с любимите си цветя, да пуснете тиха успокояваща музика и да запалите ароматна свещ или пръчица. Ако времето позволява и предпочитате природата, бихте могли да намерите подходящо спокойно място и навън.

6.3 Седнете удобно на стол или на възглавница на пода. Изправете гърба си, така че гръбначният стълб, вратът и главата ви да са под права линия.

6.4 Затворете очи и фокусирайте цялото си внимание върху дишането. Представете си, че пред носа ви е поставен конец и направете дишането си толкова спокойно и дълбоко, че то да не задвижва по никакъв начин конеца.

6.5 За да концентрирате ума си, вдишайте в тишина, преброявайки бавно до пет. Задръжте дъха си, преброявайки до две, после издишайте, преброявайки отново до пет. Трябва да дишате с лекота, без да се напрягате излишно. Бройте ритмично, на равни интервали. Почувствайте, че на света не съществува нищо друго освен вашето дишане и броене. Приемете, че това е единственото нещо, което има значение в момента. Изключете всякакви други мисли, намерения и желания.

6.6 След като няколко пъти изпълните броенето, почувствайте, че вдишвате не въздух, а дълбок мир и спокойствие. Почувствайте как мирът влиза в самите дълбини на вашето сърце и след това от сърцето ви бавно се насочва навън, разнасяйки благоуханието си по цялото ви същество и в атмосферата около вас.

6.7 По същия начин можете да си представите, че вдишвате енергия, сила, светлина, радост, любов или това качество, от което се нуждаете в момента. По време на Програмата „Усещане за подмладяване“ е добре да си представите как вдишвате чистота. Вдишайте чистотата и наблюдавайте как тя започва да се разширява, излизайки от сърцето ви, как изпълва цялото ви същество и атмосферата около вас. Когато издишате, почувствайте как от вас излизат всички токсини и нечистотии, и как те се заменят със свежа енергия, ентусиазъм и радост.

6.8 След около десет минути можете да прекратите упражнението и спокойно да се върнете към ежедневните си дейности.

С това просто всекидневно упражнение можете да култивирате огромно вътрешно равновесие и увереност; да засилите изчистващия процес и своята решимост да завършите Програмата.

Започни на чисто  •  Живей енергично  •  Поддържай форма с Madal Bal